Hvad er affektiv psykose?

Affektiv psykose er en psykologisk lidelse, hvor folk oplever et tab af kontakt med virkeligheden og oplever stemningsforstyrrelser som følge heraf. “Affect” i psykologisk forstand henviser til en persons følelsesmæssige tilstand, og i mennesker med affektiv psykose kan stemningsforstyrrelser udvikle sig. Bipolar lidelse er et eksempel på en psykiatrisk tilstand, hvor denne type psykose kan observeres. Dette udtryk bruges til at henvise til tilfælde, hvor psykosen manifesterer sig primært i form af følelser og humørsvingninger.

Mennesker, der oplever denne tilstand, kan have forstyrrede tanker og en manglende evne til fuldt ud at forbinde med verden omkring dem på grund af deres tab af kontakt med virkeligheden. De kan opleve paranoia og vrangforestillinger, som at blive overbevist om, at folk er ude for at få dem. De kan udvikle en flad påvirkning, hvor de virker unemotional og unresponsive, eller de kan opleve vilde humørsvingninger. Mani og depression kan begge ses med patienter i en meget agiteret tilstand eller en dybt ulykkelig, og tiden mellem humørsvingninger kan være meget kort.

Upålidelige følelsesmæssige reaktioner ses nogle gange hos patienter med dette psykiatriske problem. Patienterne kan springe ud i latter på ulige tider eller opleve andre følelsesmæssige ekstremer. Manglende tilknytning til det omgivende miljø kan også fjerne patienten fra mennesker, især når psykosen kommer med vrangforestillinger om folket i patientens liv. Dette kan få patienterne til at handle ud i en tro på, at de forsvarer sig selv eller andre mod skade.

Behandling af affektiv psykose kræver bestemmelse af den underliggende årsag. Selvom det kan være forbundet med psykisk sygdom, kan det også være forårsaget af hjerneskade, medicin eller problemer som alvorligt følelsesmæssigt traume. Patienten kan blive interviewet af psykiatriske fagfolk, samt at få en komplet medicinsk skærm for at kontrollere om andre årsager. Når det underliggende problem er blevet bestemt, er det muligt at give patienten passende medicin, herunder humørstabiliserende medicin og terapi.

Når affektiv psykose er alvorlig, kan stemmestabilisatorer straks prøves for at se, om det er muligt at forbedre patientens følelser så hurtigt som muligt. Patienter med risiko for selvmord eller skade andre kan indlægges til overvågning, da de gennemgår diagnosen og behandlingsprocessen. Disse tilfælde er usædvanlige og relativt sjældne; i de fleste tilfælde kan folk modtage ambulant evaluering, mens deres psykose analyseres for at bestemme, hvad der forårsager det og at udvikle en passende behandlingsplan.