Hvad er en dumhed?

En dumhed er et nedsat bevidsthedsniveau, hvor patienten næsten er helt uforsvarlig og reagerer typisk kun på intens fysisk stimulation. Mennesker i stupor synes ofte at være en drømmelignende tilstand og vil normalt kun vække, når de ryster kraftigt, hører ekstremt høje lyde eller oplever skarp fysisk smerte. Lidt ligner en stupor er et koma. Forskellen mellem de to betingelser er, at mennesker i koma ikke vil reagere på nogen ekstern stimulering, men intenst.

Årsagen til stupours er normalt en form for svækkelse for hjernen. Store dele af både venstre og højre side af hjernen er involveret i at opretholde fuld bevidsthed, ligesom mindre isolerede områder. Typisk forstyrrer en fysisk lidelse eller en forårsaget af medicin, alkohol eller receptpligtig medicin en korrekt funktion af begge sider af hjernen eller på et bestemt område, der styrer bevidstheden. Fælles fysiske lidelser, der kan føre til stupor, er nyresvigt eller leversvigt, underaktiv skjoldbruskkirtlen, ekstremt høj eller lav kropstemperatur, højt eller lavt indhold af sukker eller ilt i blodet, hjertebetingelser og aldring.

Psykisk sygdom er undertiden præget af stupors. Psykiatere og psykologer identificerer typisk to typer stupours, der forekommer hos psykisk syge patienter: godartet og ondartet. De definerer disse vilkår forskelligt, end når de bruges til at beskrive kræftformer. Godartede dumme hos mentale patienter er dem, der kan forventes at forekomme og ende hurtigt. Ondsindede stupor er typisk dem, som lægerne ikke forventer at ende brat og projicere til at vare i betydelige perioder.

Symptomer på stupor varierer i antal og sværhedsgrad med de mennesker, der lider af dem. Omhyggelig observation kan dog nogle gange opdage dem. Medicinske fagfolk forsøger typisk at diagnosticere stupor ved at studere patientens vejrtrækning, muskelstivhed og øjne.

En person i en dum vil normalt ikke ånde normalt. Han eller hun må tage vejret for hurtigt, for langsomt, for dybt eller uregelmæssigt. Sommetider skifter vejret abrupt fra en tilstand til en anden. Musklerne hos dumme lider samarbejder ofte og bliver faste i mærkelige stillinger. Nogle lider oplever muskelspasmer. I andre bliver deres muskulatur – selv hele deres krop – meget slank.

Øjens udseende og bevægelse giver nogle gange også spor til forekomsten af ​​stupor. Elever af liderens øjne er ofte vidt udvidet og reagerer ikke på lys. I andre kontraherer eleverne og bliver meget små. Øjnene for mennesker i en stupor må ikke engang flytte overhovedet, eller hvis de gør det, kan de flytte meget unaturligt.