Hvad er en sekundær grå stær?

Sekundær katarakt er en komplikation af operation for at fjerne en grå stær. Det forekommer ikke under andre omstændigheder, og folk er kun i fare for denne tilstand, hvis de har haft kataraktoperation. Ikke alle vil få en sekundær grå stær, men den gode nyhed om denne lidelse er, at den kan behandles relativt nemt.

Der er ingen specifik tidslinje på, hvornår en sekundær grå stær vil forekomme, men det vil helt sikkert forekomme i samme øje, som blev behandlet kirurgisk. Nogle mennesker udvikler denne tilstand ganske mange år efter indledende operation, og andre kan mærke tegn på, at det kommer op blot et par uger efter at de har haft kirurgi for grå stær. Med en sekundær grå stær danner ardannelse på øjets linsekapsel, som bliver tilbage på plads, når en grå stær fjernes. Som nævnt vil ikke alle have denne komplikation.

Andre kan bemærke nogle af de mest almindelige symptomer på denne tilstand. Dette er sløret syn, som kan blive gradvist værre. Oftalmologer er hurtige på at påpege, at et sådant symptom aldrig bør ignoreres, og de opfordrer folk til hurtigt at se deres øjenlæger, hvis der er opsløret uskarphed.

Efter diagnostisk test kan en øjenlæge bekræfte, om sekundær katarakt forårsager ændringer i synet. Hvis det er, bliver denne tilstand normalt behandlet hurtigt og er den mindst ubelejlige øjenoperationer, der tilbydes af øjenlæger. For at reducere blørhed bruger lægen en laser til at fjerne linsekapslen.

Medmindre en person har anden øjenoperation, sker det typisk på lægenes kontor, med en lille mængde materiale, der dummer øjet, og med øjnene udvidet. I de fleste tilfælde er proceduren meget hurtig og vil ikke tage mere end ca. fem minutter. Antibiotiske dråber kan være nødvendige i nogle dage bagefter for at sikre, at der ikke opstår nogen infektion.

Genopretning fra kirurgi til sekundær grå stær tager lidt længere tid. Symptomer på blørhed kan stadig fortsætte, og nogle mennesker har floaters, prikker eller former foran deres øjne, lige uden for synsfeltet. Mange mennesker gør fuldt ud deres syn, selvom synsforstyrrelser som flydere kan vare i et par måneder. Læger planlægger typisk et opfølgningsbesøg en uge eller to efter proceduren, og det er en god tid for patienterne at rejse bekymringer om fortsatte synsproblemer.

Fjernelsen af ​​linsekapslen i sin helhed betyder, at katarakter ikke længere kan danne sig på øjnene. Når folk har en sekundær grå stær og denne procedure, skal øjet ikke få katarakter igen. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på eventuelle nye synsforandringssymptomer. Symptomer som blurriness efter genopretning fra en sekundær kataraktkirurgi bør straks lægges til lægen, da dette tyder på synsproblemer, der ikke er relaterede til grå stær.